Biodanza Meppel en Steenwijk
Rolando Toro Araneda

 

Rolando Toro Araneda heeft Biodanza bedacht en gecreeerd.

Hij is geboren in Chili op 19 april 1924 en is op 16 februari 2010 in Chili overleden.

Hij was psycholoog, medisch antropoloog en dichter.
 
Wat is zijn motief geweest om Biodanza te creeren? 
Rolando Toro Araneda heeft Biodanza tijdens de 2e wereldoorlog ontwikkeld als remedie tegen het “diepe donker” waarvan hij getuige was.
Hij zei het volgende:
“Het kwam door het diepe donker waarvan ik getuige was gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zes miljoen joodse mensen zijn toen vermoord. Ik voelde dat wij leven in een beschaving van dood. Gedurende die periode was ik psycholoog en medisch antropoloog aan het Centrum van Medische Antropologie in Chili. Ik zocht naar een educatieve manier om de mensheid vooruit te brengen. Ik was mij ervan bewust dat educatie een deel van het probleem vormde en dat scholen en universiteiten bondgenoot waren van onze individuele maatschappij waar het ego centraal staat. ……. In die tijd begon ik ook met psychiatrische patiënten in ziekenhuizen in Chili te werken. Ik gebruikte daarbij middelen zoals schilderen, toneel en stemwerk. Op een dag organiseerde ik een feest voor patiënten van het ziekenhuis en ik zag meteen een grote verandering bij hen. Ze verkleedden zich en gedroegen zich volkomen anders. Als ze dansten zag ik hun gedrag nog meer veranderen. Er verschoof zich iets op een onbewust niveau. Ik begon daarom regelmatig dans- en muziekevenementen te organiseren waarvoor ik ook de artsen en verplegend personeel uitnodigde en ik zag enorm grote veranderingen optreden. Uiteindelijk kregen de medische studenten belangstelling en zo kwam Biodanza als een behandelmethode tevoorschijn…. Steeds meer mensen kregen belangstelling om Biodanza te leren en te onderwijzen en het Biodanza Congres trok veel Europese therapeuten aan.”
(Interview uit Imagine augustus 2007: Rolando Toro: mijn doel is om de hele planeet te laten dansen)
 
Rolando Toro Araneda heeft het volgende over Biodanza gezegd:
“De Biodanza oefeningen maken ons “vivencia”, ons in leven zijn, wakker. En dit maakt het mogelijk om de intensiteit van ieder moment te voelen.”
“Zodra wij in het hier en nu leven, dan wordt het leven fantastisch en dan is elk moment vol van betovering.”
“Biodanza gaat over het contact van mensen onderling. Het doel van Biodanza is om je te helpen communiceren met anderen, om diep in de intimiteit te treden”. 
“Je moed en je verlangen om te leven nemen toe. Je relaties met partners, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt meer toegang tot liefde. Je creatieve vermogens nemen toe. Je hebt meer energie voor je werk en studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen.”
Helena en Rolando, Parijs feb 2008
Rolando mrt 2009
Rolando mrt 2009
Rolando mrt 2009
Biodanza is een vorm van dansen, waarbij het gaat om de combinatie van muziek, beweging en emotie